Pressrelease: Dubbel fyrklöver vinner i Jönköping

Pressrelease 20200319

Kontur arkitektkontor vinner tillsammans med Kamelia Samhällsfastigheter markanvisningstävling i Jönköping med trygghetsboendet Sannaängen. Sannaängen är ett unikt boende för äldre med storslagen utsikt över Vättern.

Jönköpings kommun beslutade på onsdagen att utse Konturs tävlingsförslag Fyrklövern till vinnare i markanvisningstävlingen Sannaängen. Två hus med bostäder för äldre hyresgäster och en sammanlänkande generös trädgård med plats för socialt umgänge kännetecknar förslaget. Husen byggs i trä med en minimal miljöpåverkan och energiåtgång vilket bidrar till ett hållbart boende. Husen blir på så vis ett föredöme i staden.

”Mellan byggnaderna finns pergola och växthus för de boende. Här finns plats för både gemensamma aktiviteter och möjlighet till avskild plats för kontemplation och eftertanke för de äldre.” säger Fredrik Joråd, arkitekt på Kontur arkitektkontor. Kollegan Tomas Fälth fortsätter: ”Hållbarhet handlar inte bara om miljö och socialt engagemang. En hållbar ekonomisk situation för de boende har också varit en viktig del när vi har utformat Sannaängen.”.

Husens uppdelning i mindre enheter – likt en fyrklöver – ger möjlighet för alla boende att få en glimt av Vättern och utsikt i flera väderstreck.

För mer information se: Sannaängen.

Arkitekt: Kontur arkitektkontor
Byggherre: Kamelia Samhällsfastigheter
Upplåtelseform: Hyresrätter i form av trygghetsboende
Bruttoarea: 2 400 m2
Antal lägenheter: 35 st